AT THE TWO WHITE RABBITS or KOD DVA BELA ZECA

петак, 28. март 2014.

Novi počeci i Mlad Mesec - 30.03.2014






Za nekoliko dana nas očekuje Mlad Mesec u pionirskom i Marsovskom znaku Ovna, na njegovom devetom stepenu. Potom Lunarna eklipsa - 15.04, i Veliki Krst 22.04.
U godini Drvenog Konja možemo posmatrati veliki ispit muškosti, a kao mogući pozitivni ishod, eventualno oživljavanje i materijalizaciju mitske uloge heroja i zaštitnika. Sa druge strane realna situacija nam pokazuje krizu i pad muške zaštitničke funkcije, proaktivne zdrave agresije usmerene ka zaštiti kreacije i dobrih dela, degeneraciju ovih moći, evidentnu kroz "malu sreću" gramzive žene/muškarca/porodice/države, koji se boji svega drugačijeg od sebe, ljubomorno štiti svoj materijalni posed, ne brinući o drugima, i sklon je napadu ka onima koji mu makar izgledaju sumnjivo. 
Možemo odabrati poziciju - osunčanu livadu ili zazidani podrum, makar i ispunjen gomilom zlata, posedom, ili haremom... 
Prošla godina - Godina Vodene Zmije, je pročistila i revitalizovala žensku poziciju. Zahvaljujući vekovima patrijahalne dominacije i podcenjivanja ženske moći, zemlje i prirode, samoopunomoćenje žena je možda bio lakši deo posla (?)... Dok u ovoj muškoj godini, kada je muškost na ispitu, očekuje nas naizgled neprirodniji zadatak. Ali samo naizgled. Tokom prošle godine, na globalnom nivou, mogli smo primetiti pojavu mnogih novih žena koje govore o duhovnim temama, i podučavaju. Žene koje su pre toga godinama radile na sebi, materijalizuju u sve većoj meri svoje talente i znanja. Ali, nama ženama, kao "prirodno" podređenom polu, ipak je normalnije i lakše da radimo na ličnoj promeni i razvoju, dok je "muški" ideal upravo pokoravanje drugih i prisiljavanje DRUGIH na NEPRIJATNU, NEŽELJENU, NASILNU  i NAMETNUTU promenu. Na taj način, stari, okoštali maskulini identitet nalazi sitno, egoistično i bledo zadovoljstvo, propuštajući svo ono bogatstvo koje se razvilo i procvetalo iza njegovih leđa i uprkos kontroli. Jer život je ipak neuporedivo moćniji od bilo čije ideje.

U tom svetlu treba gledati i razumeti teškoće koje će osetiti većina muškaraca i žena tokom 2014-te godine. Ove osobine ne bile tako tvrdokorne i teško iskorenjive da ih ne neguju koliko muškarci, možda čak i više žene, kako kod sebe, tako kod svojih sinova... Posledice će osetiti u sličnom obliku najsiromašniji i najbogatiji, siromašni će biti zavedeni idejom da će konačno moći da vladaju, a oni koji vladaju će se bojati gubitka moći. Možda će teže biti poslednje pomenutim? Ovo će biti i teškoće starih državnih, poslovnih struktura, religioznih i drugih organizacija, koje se u toj formi urušavaju jer ne zadovoljavaju ili ugrožavaju živote velikog broja ljudi, kao i velike većine onih koji  još uvek žive od održavanja ovih nefunkcionalnih sistema.

Ovaj Mlad Mesec, u pozitivnom smislu, možemo posmatrati kao začetak eventualne svesti o potrebi za redefinisanjem muške uloge, moći i raščišćavanjem sa negativnim i toksičnim programima u cilju preživljavanja i razvoja, odustajanja od prekomernog takmičenja, borbe, nadvladavanja, pritiska i nametanja sopstvenog mišljenja, stava i vrednosti. Naravno da će, onima koji svoj identitet grade na kompeticiji i pobedi, tačnije - porazu drugih, naredni period biti izuzetno neprijatan, bolan i frustrirajući. Sa druge strane, malobrojni, koji su godinama radili na pronalaženju i očuvanju Saosećanja, Mira, Ljubavi, i Saradnje -  biće sposobni da u svojim srcima pronađu razumevanje za muke prethodno pomenute većine. Ta većina će imati utisak da se njihov svet ruši i da ih čeka nešto najstrašnije - a to je prihvatanje sopstvene ograničenosti i gubitak iluzije moći. Gubitak iluzije moći je samo početak i prvi korak doživljaja i življenja Istinske Moći. Konjukciju sa Uranom ne moramo posmatrati fatalno ili malefično. Šta ako ovaj Uran donosi ideju o novoj upotrebi Moći sa mnogo više dobrobiti za većinu, jer je, konačno to uvek bila vodilja retkih pojedinaca koji su doprinosili opštem razvoju, čak i po cenu sopstvenog života. To je konačno bila originala ideja vodilja svih revolucija. Šta ako je moguća mirna revolucija, kroz drugačije, re-evolucionarno korišćenje Marsa? Znamo da se Uranovskim i Plutonovskim evolutivnim potresima ne možemo odupreti, i da je rešenje u što manjem opiranju i prihvatanju neminovne promene.
Neke zanimljivosti koje nagoveštava ovaj Mladi Mesec u Ovnu, sa retro Marsom u Vagi (odnosi, partnerstva, brak), Saturnom u Škorpijama (svrha, ograničenja u znaku transformacije i Feniksa), Plutonom u Jarcu (korenita transfomracija u zemaljskom znaku pravde, strukture, institucija) , kao i pozicije Severnog i Južnog Mesečevog Čvora - Rahua i Ketua. Budućnost je u Vagi, prošlost u Ovnu. Takvo je i moje tumačenje Urana - planeta evolucije i transformacije bi mogla preuzeti rizik samotransformacije kroz otpuštanje starog i okretanje u novom smeru? Dok Mars ima mnogo novoga da nauči i proširi svoje polje. Ženski princip je tradicionalno posvećen očuvanju partnerstva, zajednici, ljubavi, romansi, (onom što je "drugo", manje vredno u odnosu na ličnost), a muški sebi i svojim interesima. Očigledna evolutivna lekcija, koja se poklapa sa mnoštvom drevnih proročanstava, očekuje od svih nas pojedinačno osvešćivanje i redefinisanje oba ova principa radi fizičkog opstanka na našoj lepoj planeti. Mnoštvo velikih, često usamljenih duša, su tokom proteklih vekova davale svoje doprinose u izgradnji duhovnog temelja koji će dovesti do izgradnje jedne lepše i prijatnije kuće za oba pola. I šta drugo nego da to prihvatimo i budemo zahvalni i srećni za priliku da učestvujemo u takvom poslu.
Konačno - optimizam i pesimizam su odluke i unutrašnji stavovi koje utiču i na nas i druge - jer su zarazni. Zato pažljivo birajte i budite svesni svoje odgovornosti.
Dok vi Marsovci, pazite šta radite! Spore planete su već duže vreme na ovim pozicijama. Čeka se na vas..

Sa željom da nam
dani budu obasjani Suncem, noći sjajem Meseca, dubokim osećajem smisla i zajedništvom, dok delimo i bojimo ove značajne trenutke,
Verica Stojimirović





Нема коментара:

Постави коментар